ДГ "Зорница"
Детска градина в град Хасково
Основно меню

История

 

Детска градина № 3 е една от първите градини, открити непосредствено след   09.09.1944г. Първоначално е носела името „Роза Димитрова“  и се е помещавала в църквата „Св.Димитър“.

След  м. април  1952 г. децата са изведени и преместени в сградата на  училище „Ив.Рилски“ със сформирани 3 групи. За техните нужди е събран излишният инвентар от всички детски  заведения, но е бил   крайно недостатъчен. По покана на родителският комитет  шефство над градината поема  Кооперация „Стаханов“ . В тези времена като успех е отчетено закупуването на радиоапарат и спално бельо.

През м.септември 1958 г. градината е преместена в частна къща, за да освободи сградата на кварталното училище. Къщата е трябвало да се преустрои напълно, защото е била непригодна. В този момент  се е наложило да бъдат съкратени групи и учители.

Ново преместване  се е наложило през 1960 г., когато от частната къща на ул. „П.Берковски“ № 1 детската градина се мести на мястото, където се намира и до днес- на ул. „Св.Св.Кирил и Методий“ № 2.

 От 1.04.2014г., с Решение 511 на Общински съвет - Хасково, към ОДЗ №3 "Зорница" е обединена с ОДЗ № 2 "Незабравка", като седалището е в сграда  „Зорница“

Много учители и директори  за оставили своя следа в историята на детската градина.

Вече повече от 70 години деца, родители и учители поддържат пламъка на знанието в детската градина с любов. Има много изрази на уважение към учителите, но особено вълнуващ е този: